Visul unei nopţi de vară

E vară, deşi plouă în fiecare zi. Dar nu visez noaptea. Mi-ajunge coşmarul din timpul zilei:

Nouăzeci de kilograme de bărbat (ar trebui să scadă la 86, s-a îngrăşat de când e în concediu medical şi probabil că surplusul nu-i prieşte) umblând prin casă ţeapăn, câte zece paşi – dacă se poate mai puţin – între un scaun şi altul, nu toate la fel de bune ca să-l scape de durere. Noroc că scaunul maşinii e confortabil, poate s-o conducă pe distanţele scurte din târgul nostru, se duce la doctor singur.

A fost şi la RMN, avem şi rezultatul: trei discuri intervertebrale bulite – noi ştiam numai de două. Am studiat CD-ul primit; găsit pe net un program moca, nu cel mai deştept din lume, dar măreşte, colorează, corelează pozele (vezi pe unde sunt făcute secţiunile). Asta, ca să fie şi CD-ul ăla folosit de cineva. Coana doctoriţa nici măcar n-are calculator în cabinetul ei particular, ea s-a uitat pe film – şi cu asta basta. Sper să aibă măcar ochiul format. Cică nu, nu e de operaţie, discul cel mai naşpa, care-a ajuns să se-atingă de măduva spinării, nu  are învelişul spart, e numai inflamat. Cică se rezolvă cu proceduri  – la cabinetul ei, începând de mâine – şi cu injecţii; două injecţii, cu pauză de şapte zile între ele.

Între timp, medicamentele n-au efect şi durerea are culmi, secondate de culmi ale irascibilităţii. Ieri, după ce s-a-ntors de la doctor, jumătatea mea conjugală era s-arunce cu motanul după mine fiindcă i-am cerut reţeta, să iau şi injecţiile alea dacă tot mă trimisese la farmacie, după cel mai puternic analgezic care se dă fără reţetă.  Şi nu ştiu dacă farmacista mi l-a dat pe cel mai puternic (padolten), dar ştiu că n-are cine ştie ce efect. (Oricum, criza de irascibilitate s-a încheiat înainte să ies pe uşă, am plecat cu tot cu reţeta pentru injecţii.)

Cât despre motan, e supărat că nu-l mai poate lua în braţe de pe spătarul fotoliului, cum era obişnuit; şi se-ntinde, ca de obicei, în pragul uşilor („cine-a pus pisica-n drum, ăla n-a fost om…”, că nu-i nevoie s-o pună omul, se-aşează singură), şi, când te doare spatele la fiecare pas, nu-i cel mai plăcut lucru din lume să sari peste el.

Cât despre traducere, iar n-o termin, şi am promis la editură că e ultima amânare, dar n-am prevăzut asta, aproape totul a rămas în seama mea. El bucătăreşte stând pe scaun, dar are nevoie de asistentă (dă-mi uleiul, dă-mi făina, dă-mi cuţitul, dă-mi brânza din frigider că nu pot să m-aplec, sau, cel mai drăguţ, dă-mi aia, de-acolo; care aia, de unde?; ei, de-acolo, nu ştii?)

Noroc că poate dormi, şi dorm şi eu. Pe la două noaptea termin cu bărbatul şi cu motanul – pus o procedură electrică (avem un apărăţel care s-a cam bulit, dă rateuri), pus footpatch la tălpi (omul încearcă de toate când e disperat), adus una-alta pentru frecţii, pus apă şi mâncare motanului, scos ficat din congelator ca să dezgheţe până dimineaţa, curăţat litiera – şi trec să mai traduc ceva. Şi pe la trei adorm, nici nu ştiu cum şi când adorm, şi dorm pe scaun, fără vise, şi pe la 5-6 mă trezesc şi mă mut în pat, pentru un alt somn fără vise, până când miaună motanul după ficat – altcineva nu se poate apleca ca să i-l pună în străchinuţă.

Şi dac-o fi totuşi de operaţie, care nu se poate face-n târgul nostru, ce fac cu motanul? Mi-a promis o nepoată că vine să stea cu el, dar oare poate să se descurce cu sălbăticiunea noastră?

Şi, başca, ploaie în balcon, aseară. Adică apa din balconul de deasupra s-a scurs la noi (se mai întâmplă uneori şi când îşi udă florile, sau când pun la uscat rufe nestoarse ca lumea); n-a fost foarte multă, dar suficientă ca să mă enerveze şi ca să ude culcuşul lui Grişka.

Categorii: clubul psi, jurnal, pisici, provocările de luni | Etichete: , | 16 comentarii

Navigare în articol

16 gânduri despre „Visul unei nopţi de vară

  1. 😦
    Sănătate grabnică!

  2. uof. 😦 dacă aveţi nevoie de medic bun, avem noi unul la braşov, la spitaful sf. constantin. dar e cam scump, pentru că este privat însă pot să-ţi spun că amână pe cât posibil operaţiile.
    grijă mare de voi. cunosc durerile astea ca pe buzunarul meu, din păcate.

    • Mulţumesc. Dacă o să fie nevoie de operaţie, o să-ţi cer cu siguranţă mai multe informaţii – dacă le ai 🙂

      • am. chiar cunosc medicul despre care îţi vorbesc. dar sper să nu fie nevoie. sper din tot sufletul.

  3. Doamne! Abia am putut citi până la capăt, știu ce zici. Durerile de coloană mă scot din minți, sunt foarte nervoasă tot timpul din cauza lor, nu am răbdare (de aceea nici nu am legături strânse în blogosferă, nu rezist să citesc poate nici 3 articole pe blogurile voastre), am în fiecare noapte coșmaruri. Pentru mine nu sunt soluții de vindecare, dar îmi doresc să aflu că pentru soțul tău există. Dumnezeu să vă ajute.

  4. Vă doresc multă sănătate, în primul rând soțului tău, dar și ție, să poți rezista la solicitările multiple. Chestia cu îngrășatul e absolut nocivă pentru problemele pe care le are la coloană. Pune-l la slăbit urgent, slăbitul face mult în astfel de cazuri.

    Numai bine, Vero ! Pupici ție, dar și lui Grișka, pe-o ureche !

  5. Ei, bravo, e un bun început ! Succes mai departe ! 🙂

  6. Naica

    Sanatate multa amandurora, si lui Grisca !Stiu si eu ce ingrozitoare sunt aceste dureri….Cred ca trebuie sa consultati si alt medic specialist, cunoscut si bun !
    Succes si rabdare !

    • Mulţumesc mult!

      Am fost pe la specialiştii consideraţi buni în urbea noastră provincială. Dacă nu se rezolvă, trebuie să plecăm în altă parte. Deocamdată s-ar părea că o foarte uşoară ameliorare există.

  7. Dr. Gheorghe Pavelescu
    Spitalul Foisor
    Spital Clinic de Ortopedie – Traumatologie si TBC osteoarticular
    Str. Pop de Basesti nr.6, sector 2, tel 2520057, interior 100,101 sau
    109 pentru programari

    Tipul asta a vindecat aproape miraculos un pacient care era deja „programat” sa se opereze…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.